Assalamualaikum & Salam Sejahtera!
Selamat datang ke laman Video Panduan Haji & Umrah. Videoblog ini memaparkan koleksi terpilih video panduan haji & umrah untuk rujukan anda yang bakal menunaikan haji atau yang bakal menunaikan umrah. Diharap videoblog panduan haji & panduan umrah ini sedikit sebanyak dapat membantu memberi penjelasan lengkap tentang cara menunaikan ibadah haji & umrah, dan kami doakan anda selamat pergi & kembali dengan membawa haji mabrur, insyaAllah.

Pengertian Haji
Haji dalam Islam ialah perjalanan ke Mekah, Arab Saudi. Ia adalah salah satu daripada ziarah terbesar di dunia, dan merupakan tunggak kelima Islam, kewajipan agama yang mesti dilakukan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka oleh setiap Muslim yang mampu untuk berbuat demikian. Haji adalah demonstrasi perpaduan orang-orang Islam, dan tanda penyerahan diri sebagai hamba kepada Tuhan.

Pengertian Umrah
Umrah adalah satu amal ibadah yang dilakukan dalam menunaikan haji ke Mekah, Arab Saudi, dan dilakukan oleh umat Islam. Umrah boleh dilaksanakan pada bila-bila masa setiap tahun di luar musim haji. Umrah kadang-kadang dipanggil 'haji kecil' atau 'kurang haji'. Haji menjadi 'utama' haji dan yang wajib bagi setiap Muslim mampu. Umrah tidak wajib tetapi amat disyorkan.

Perkara Larangan Semasa Dalam Ihram

Dalam video dibawah, Syeikh Muhammad Nuruddin Al-Banjari menjelaskan tentang Perkara-Perkara Diharamkan semasa dalam Ihram.